Πηγές «Θετικής» ενέργειας

0 Comments

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ανανεώνονται μέσω του κύκλου της φύσης και θεωρούνται πρακτικά ανεξάντλητες. Ο ήλιος, ο άνεμος, τα ποτάμια, οι οργανικές ύλες, όπως το ξύλο και ακόμη τα απορρίματα οικιακής και γεωργικής προέλευσης, υπάρχουν σε αφθονία στο φυσικό περιβάλλον και είναι οι πρώτες μορφές ενέργειας που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος, σχεδόν αποκλειστικά, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε και στράφηκε στην εντατική χρήση του άνθρακα και των υδραγονανθράκων. Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο δυναμικό ΑΠΕ, το οποίο δυστυχώς παραμένει ανεκμετάλλευτο σε εξοργιστικό βαθμό.

Ποιες είναι οι ΑΠΕ:
Υδροηλεκτρική Ενέργεια
Τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα (μέχρι 10 MW ισχύος) αξιοποιούν τις υδατοπτώσεις, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή και τον μετασχηματισμό της σε απολήψιμη μηχανική ενέργεια.

Βιομάζα
Περιλαμβάνει οποιοδήποτε υλικό προέρχεται από ζωντανούς οργανισμούς και συγκεκριμένα κάθε τύπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή στερεών, υγρών και/ ή αέριων καυσίμων. Υπάρχουν δύο τύπο βιομάζας: πρώτον, οι υπολειμματικές μορφές (τα κάθε είδους φυτικά υπολλείματα και ζωικά απόβλητα και τα απορρίματα) και δεύτερον, η βιομάζα που παράγεται από ενεργειακές καλλιέργειες (π.χ. ζαχαροκάλαμο, ελαιοκράμβη)

Ηλιακή Ενέργεια
+ Τα Ενεργητικά Ηλιακά Συστήματα μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε θερμότητα.
Ο Βιοκλιματικός σχεδιασμός και τα παθητικά ηλιακά συστήματα αφορούν αρχιτεκτονικές λύσεις και χρήση κατάλληλων δομικών υλικών για τη μεγιστοποίηση της απευθείας εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας για θέρμανση, κλιματισμό ή φωτισμό.+ Τα Φωτοβολταϊκά Ηλιακά Συστήματα μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια άμεσα σε ηλεκτρική ενέργεια.
+ Η θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης (γεωθερμική ενέργεια) και εμπεριέχεται σε φυσικούς ατμούς, σε επιφανειακά ή υπόγεια θερμά νερά και σε θερμά ξηρά πετρώματα.
+ Το υδρογόνο αποτελεί το 90% του σύμπαντος και θα αποτελέσει ένα νέο καύσιμο, που θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον.

Τα οφέλη από τις εφαρμογές των ΑΠΕ:
-> Είναι πρακτικά ανεξάντλητες και συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησης από συμβατικούς ενεργειακούς πόρους.
-> Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των υπολοίπων αερίων του θερμοκηπίου συμβάλλοντας στη σταθεροποίησή τους, π.χ. υποκαθιστώντας τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από συμβατικές πηγές οδηγούν σε ελάττωση εκπομπών από τους επίμαχους ρυπαντές.
-> Είναι εγχώριες και συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού σε εθνικό επίπεδο.
-> Είναι διάσπαρτες γεωγραφικά και οδηγούν στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος, δίνοντας τη δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ανακουφίζοντας έτσι τα συστήματα υποδομής και μειώνοντας τις απώλειες από τη μεταφορά ενέργειας.
-> Προσφέρουν τη δυνατότητα ορθολογικής αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα των ενεργειακών αναγκών.
-> Έχουν συνήθως χαμηλό λειτουργικό κόστος που δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της διεθνούς οικονομίας και ειδικότερα των τιμών των συμβατικών καυσίμων.
-> Οι επενδύσεις των ΑΠΕ δημιουργούν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο.
-> Μπορούν να αποτελέσουν σε πολλές περιπτώσεις πυρήνα για την αναζωογόνηση οικονομικά και κοινωνικά υποβαθμισμένων περιοχών και πόλο για την τοπική ανάπτυξη, με την προώθηση ανάλογων επενδύσεων (π.χ. καλλιέργειες θερμοκηπίου με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας).

Πηγή: Ένθετο «Το πράσινο Ποντίκι»

PeAn ChKa

He is an Informatics teacher and She is a nursery teacher. They both share their love for design and arts.