Πρακτικές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας

0 Comments

Τι αλιεύσαμε από τον οδηγό «πράσινης» κατανάλωσης της Greenpeace όπου και μπορείτε να ανατρέξετε για περισσότερες λεπτομέρειες:

Θέρμανση με σύνεση
Χρησιμοποιήστε θερμοστάτη στα σώματα και ρυθμίστε τον σε μια λογική θερμοκρασία, καθώς κμια διαφορά ενός μόλις βαθμού μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό σας μέχρι και 10%. Συντηρείτε συστηματικά τον καυστήρα-λέβητά σας. Μη χρησιμοποιείτε άσκοπα τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Εξαερώνετε και μη σκεπάζετε τα καλοριφέρ. Κλείνετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες τα βράδια του χειμώνα. Μονώστε. Και για τους πιο φανατικούς των εναλλακτικών λύσεων, χρησιμοποιήστε λέβητες βιομάζας.

Κλιματισμός
Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά για να δροσισουμε τον χώρο μας, τόσο αυτή η κίνηση προκαλεί την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας. Φαύλος κύκλος δηλαδή. Αν δεν πείθεστε με τίποτα για εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού και κάθε άλλο παρά διανοείστε να «τη βγάλετε» χωρίς κλιματιστικό, που θα το έχετε έστω μόνο για μια ώρα ανάγκης (όταν ο υδράργυρος «χτυπήσει» ανελέητο 40άρι), καλό είναι να ασχοληθείτε λίγο πριν διαλέξετε (αν δεν το έχετε ήδη κάνει), ώστε αυτό να είναι το κατάλληλο για τον χώρο σας. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να ελέγξετε την ενεργειακή του απόδοση (υπάρχει πλέον σήμανση και καλό είναι αυτή να είναι κατηγορίας Αή Β) και να υπολογίσετε τη συνάρτηση του χώρου σας και του μεγέθους της μονάδας. Η σωστά διαστασιολογημένη μονάδα λειτουργεί πιο αποδοτικά για περισσότερο χρόνο, σε αντίθεση με μια μεγαλύτερη μονάδα που κάνει συνεχείς κύκλους λειτουργίας. Η απόδοση του συστήματος βελτιώνεται όταν το εξωτερικό τμήμα του μηχανήματος προστατεύεται από την άμεση έκθεσή του στον ήλιο και τους ισχυρούς ανέμους. Ο καθαρισμός των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας είναι απαραίτητος μια φορά τον μήνα ή ανάλογα με τη χρήση. Αν έχετε ήδη κλιματιστικό, ε, δεν χρειάζεται να το κάνετε και Βόρειο Πόλο μεσοκαλόκαιρο. Επιλέξτε μια λογική θερμοκρασία. Διαφορετικά παραμονεύει και το black out (μπλακ άουτ).

Στοπ στη διαρροή ενέργειας
Οι συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand by) εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια. Κλείστε τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη ή απλά βγάλτε την πρίζα. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα η διαρροή ενέργειας από την κατάσταση αναμονής είναι υπεύθυνη για περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ σε φουσκωμένους λογαριασμούς και για την ετήσια έκλυση 600.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Κρίμα δεν είναι; Πολλές ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια διαρκώς, εν αγνοία μας. Το ηλεκτρικό ρεύμα που απορροφάται από συσκευές σε κατάσταση αναμονής είτε δεν χρησιμεύει σε τίποτα, είτε εξασφαλίζει ασήμαντες λειτουργίες, όπως την άμεση ανταπόκριση στις εντολές του τηλεχειριστηρίου ή τη λειτουργία του ρολογιού.

Καθαρές ηλεκτρικές συσκευές
Πολλές ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και πιάτων, ηλεκτρικές κουζίνες) οφείλουν να αναγράφουν την ενεργειακή τους απόδοση. Προτιμήστε συσκευές που ανήκουν στην κατηγορία Α ή Β. Αν δείτε σήμανση G, μακριά!

Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας
Αντικαταστήστε τους συμβατικούς λαμπτήρες με λάμπες εξοικονόμησης. Μόνο το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινές λάμπες πυρακτώσεως χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το υπόλοιπο 90% της ενέργειας γίνεται θερμότητα και χάνεται. Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής κατανάλωσης χρειάζονται 4 έως 5 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8 – 12 φορές περισσότερο.

Ζεστό νερό με τη βοήθεια του ήλιου
Η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να περικόψει το λογαριασμό του ηλεκτρικού περίπου 20 – 25% κατά μέσο όρο. Μπορεί να κοστίζει, αλλά αξίζει.

Ανακύκλωση στην υπηρεσία της ενέργειας
Κάθε προϊόν που αγοράζουμε παράγεται με τη χρήση ενέργειας. Η παραγωγή προϊόντων από ανακυκλωμένο υλικό (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο) απαιτεί λιγότερη ενέργεια από την παραγωγή τους από πρώτες ύλες

Παράθυρο ... στην εξοικονόμηση
Μπορείτε να μειώσετε τις ενεργειακές ανάγκες σας για θέρμανση έως και 30% αλλάζοντας απλώς παράθυρα; Δείτε πως: Η θερμοδιακοπή στα πλαίσια αλουμινίου προσφέρει 3 – 5%. Τα ξύλινα πλαίσια προσφέρουν εξοικονόμηση 8 – 10% σε σχέση με τα αντίστοιχα από αλουμίνιο. Την ίδια εξοικονόμηση προσφέρουν περίπου και τα σύνθετα πλαίσια ξύλου – αλουμινίου, καθώς και τα συνθετικά από PVC. Η χρήση των τελευταίων όμως δεν συνιστάται, γιατί το PVC είναι το χειρότερο από περιβαλλοντικής σκοπιάς πλαστικό και η χρήση του θα πρέπει να αποφεύγεται.

Πηγή: Greenpeace και ένθετο «Το πράσινο Ποντίκι»

PeAn ChKa

He is an Informatics teacher and She is a nursery teacher. They both share their love for design and arts.